World Council of Churches

A worldwide fellowship of churches seeking unity, a common witness and Christian service

You are here: Home / Press centre / News in other languages / Η προστασία των παιδιών από οποιαδήποτε μορφή βίας αποτελεί βασικό μήνυμα του Χριστιανισμού, κηρύττει ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Η προστασία των παιδιών από οποιαδήποτε μορφή βίας αποτελεί βασικό μήνυμα του Χριστιανισμού, κηρύττει ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Η προστασία των παιδιών από οποιαδήποτε μορφή βίας αποτελεί βασικό μήνυμα του Χριστιανισμού, κηρύττει ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Τα παιδιά από τα ελληνικά σχολεία στη Γενεύη και τη Λωζάνη παρακολουθούν κουκλοθέατρο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού 2018. Φωτογραφία: Albin Hillert/WCC

21 November 2018

Μήνυμα για την ανάγκη προστασίας των παιδιών από κάθε μορφή βίας έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ)

Ο Πατριάρχης ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στην οποία συμμετείχαν το ΠΣΕ και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) που πραγματοποιήθηκε την 21η Νοεμβρίου στη Γενεύη, μια ημερίδα στην οποία η συμβολή των νέων ήταν σημαντική.

«Είναι σημαντικό να έχουμε στη σκέψη μας ότι τα παιδιά δεν αποτελούν το κοινό μας μέλλον, αλλά είναι για την ακρίβεια το παρόν επί του οποίου οικοδομείται το μέλλον», σημείωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως υπογράμμισε ότι το Πατριαρχείο υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΣΕ και ο γενικός γραμματέας του συμβουλίου, κ. Olav Fykse Tveit, κατά την προσφώνησή του προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο, υπενθύμισε ότι ο Παναγιώτατος στο Χριστουγεννιάτικο Μήνυμά του το 2016 είχε απευθύνει προς όλους τους πιστούς και προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, να σέβονται την ταυτότητα και την ιερότητα της παιδικής ηλικίας».

Ο Πατριάρχης έκανε έκκληση για δικαιοσύνη και υποστήριξη μεταξύ των γενεών στα παιδιά ως πνευματική ευθύνη στο μήνυμά του από την Ορθόδοξη Εκκλησία, επισημαίνοντας την «παράδοση του πολιτισμού στην τεχνολογία».

«Οι Χριστιανοί καλούνται να προστατεύσουν τα παιδιά τόσο στην Κοινωνία όσο και στο εσωτερικό των κοινοτήτων τους», δήλωσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συνεργασία που επιτεύχθηκε μεταξύ της UNICEF και του ΠΣΕ όσον αφορά τις δεσμεύσεις των Εκκλησιών προς τα παιδιά.

Ενθάρρυνε τις εκκλησίες να «αναλάβουν πρωτοβουλίες που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και, στη συνέχεια, των παιδιών μας».

Οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ότι «η οικολογική κρίση κλιμακώνεται διαρκώς στο όνομα της οικονομικής μεγέθυνσης και της ανάπτυξης» και πρόσθεσε ότι «η ανθρωπότητα προτιμά να αγνοεί τις παγκόσμιες εκκλήσεις για ριζική αλλαγή στις στάσεις μας απέναντι στη δημιουργία».

Ο κ. Tveit υπενθύμισε ότι ο κ.κ. Βαρθολομαίος είναι γνωστός παγκοσμίως ως ο «Πράσινος Πατριάρχης».

«Σήμερα σας αναγνωρίζουμε και εσάς ως πρωτοπόρο σε έναν ακόμα τομέα ο οποίος απαιτεί ενεργή δράση: τον τομέα ευθύνης των εκκλησιών μας να προστατεύουμε και να στηρίζουμε τα παιδιά, να υπερασπίζουμε τα δικαιώματά τους και να φροντίζουμε για την ευημερία τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ.

«Σήμερα, μαζί με τη UNICEF, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια διάνοιξης νέων δρόμων και δυνατοτήτων όσον αφορά τις δεσμεύσεις των Εκκλησιών προς τα παιδιά», επισήμανε ο κ. Tveit.

O Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΠΣΕ υπέγραψαν μια αίτηση με ανανεωμένες δεσμεύσεις για τα δικαιώματα των παιδιών.

Ο κ. Philippe Cori, αναπληρωτής διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, παρατήρησε ότι 29 χρόνια πριν υποβλήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναγνωρίζοντας συγκεκριμένα δικαιώματα στα παιδιά.

«Αυτή είναι η πιο επικυρωμένη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και συγκεντρώνει τα συμφέροντα του παιδιού και αποτελεί βασικό στοιχείο της αξιοπρέπειας και της σωστής εκπαίδευσης», δήλωσε ο κ.Cori.

«Τα παιδιά αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού παγκοσμίως καθώς και το ήμισυ των προσφύγων είναι παιδιά και καθώς βρίσκονται εν κινήσει μπορεί να πέσουν θύματα παράνομης εμπορίας», πολλοί από αυτούς φεύγουν από τις χώρες τους εξαιτίας της βίας, της αλλαγής του κλίματος, της πείνας και της ξηρασίας.

Ο Jonathan Anugrahan, 14 ετών από την Εκκλησία της Νότιας Ινδίας και η Laura Groth, 18 ετών από την Προτεσταντική Σχολή του Άιζεναχ της Γερμανίας, μέλος του Παγκόσμιου Παιδαγωγικού Δικτύου, μίλησαν για τις σχολικές τους εμπειρίες. Η Groth ρώτησε τον Anugrahan αν οι πολυπληθείς τάξεις στην Ινδία με 60 έως 100 μαθητές συνέβαλαν στη βία στα σχολεία.

Ο εορτασμός της επεταίου, μία ημέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΠΣΕ με τον κ.κ. Βαρθολομαίο και  τον κ.Tveit  να δηλώνουν ότι «κάθε ημέρα είναι μια ημέρα για τα παιδιά».

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι οι τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά περιλαμβάνουν τους τομείς της τεχνολογίας και της επικοινωνίας με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο που κυριαρχούν σε κάθε πτυχή της ατομικής και κοινωνικής ζωής.

Συνεχίζοντας προσέθεσε ότι «ορισμένες από τις συνέπειες αυτής της αλλαγής περιλαμβάνουν τη λεγόμενη απώλεια της παιδικής ηλικίας, την απώλεια της αθωότητας των παιδιών και την πρόωρη ενηλικίωσή τους».

Παιδιά ευάλωτα στην αλλαγή του κλίματος

«Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αλλαγή του κλίματος και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Πατριάρχης, αλλά η δεκατετράχρονη μαθήτρια Anouk Walliser Keel μίλησε για το πώς «άνθρωποι όπως εγώ και εσείς, συνηθισμένοι ενορίτες» μπορούν να εργαστούν για την κλιματική δικαιοσύνη.

Είπε ότι ξεκίνησε την πρώτη της συγκέντρωση χρηματοδότησης για μια περιβαλλοντική εκστρατεία μαζί με έναν φίλο στην ηλικία των εννέα ετών.

«Ίσως αναρωτιέστε γιατί εγώ, ένα δεκατετράχρονο κορίτσι, κάνω μια παρουσίαση για την προστασία του περιβάλλοντος και την εκκλησία... Πιστεύω ότι μπορώ να επιτύχω κάτι. Αυτή η κοινότητα είναι η εκκλησία... Η εκκλησία είναι ο δεσμός μεταξύ του μικρού μου εγώ και του μεγαλύτερου κόσμου που με περιβάλλει.»

Ο Kiran Oommen, ένας φοιτητής εικοσιενός ετών, είναι μέλος της Ενωμένης Εκκλησίας του Χριστού (UCC) των Η.Π.Α., η οποία υποστηρίζει μια δικαστική υπόθεση που υπέβαλλαν 21 νέοι εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ κατηγορώντας την ότι έκανε τους νέους να επηρεάζονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή.

«Υπάρχει ευθύνη να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας για ένα σταθερό μέλλον», δήλωσε ο Oommen εξηγώντας ότι «στην κοινωνική δικαιοσύνη της UCC είναι ένα βασικό δόγμα του τι σημαίνει να είσαι εκκλησία».

Η Αντωνία Αντωνόπουλος, επικεφαλής των εταιρικών σχέσεων της κοινωνίας των πολιτών στη UNICEF, μιλώντας για τη μετάβαση των δεσμεύσεων των Εκκλησιών στην ατζέντα των παιδιών, δήλωσε: «Μπορούμε πάντα να υπολογίζουμε στη δέσμευση του ΠΣΕ όταν το χρειαζόμαστε.

Εξήρε τις «ισχυρές και πολύ πραγματικές μαρτυρίες από τα παιδιά σήμερα».

 

Ζωντανό βίντεο της εκδήλωσης

Διάγγελμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Εναρκτήρια ομιλία του κ. Olav Fykse Tveit, Γενικού Γραμματέα του ΠΣΕ

Προσφώνηση του Γενικού Γραμματέα του ΠΣΕ με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Φωτογραφίες από την εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο ΠΣΕ

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δεσμεύσεις των Εκκλησιών προς τα παιδιά

Filed under: